Пошук студентського житла за кордоном із Study Roads: повний гід

Останніми роками українські студенти все частіше обирають навчання за кордоном. Однак, цей крок вимагає не лише належної підготовки з академічного боку, але й ретельного планування життя в новій країні. Одним з найбільших викликів, який стоїть перед студентами - є пошук житла за кордоном.

Типи житла для студентів за кордоном

Гуртожиток на території кампусу

Житло в гуртожитку на території кампусу є найпопулярнішим вибором серед підлітків та їх батьків. Житло на кампусі університету або школи забезпечує максимальний комфорт. Ви будете знаходитись у центрі університетського життя, маючи легкий доступ до всіх ресурсів навчального закладу.

Переваги:
  • Комфорт та зручність: Гуртожитки знаходяться близько до аудиторій, бібліотек, лабораторій, спортивних залів та іншої університетської інфраструктури.
  • Соціалізація: Житло в гуртожитку дає можливість швидше адаптуватися до нового середовища, завести нових друзів і постійно комунікувати з однолітками.
Недоліки:
  • Відсутність приватності: Життя в гуртожитку означає, що Ви ділите простір з іншими студентами. Хоча існуютьтакі типи розміщення, де ми орендуємо для наших клієнтів окрему квартиру на базі університету, але це вже залежить від окремого навчального закладу.
  • Обмеження: Більшість гуртожитків мають встановлені правила, щодо годин тиші, відвідування та інше.
  • Не всі університети пропонують кампуси для проживання. Наприклад, в Австрії немає гуртожитків при університетах, а вони розташовані по всьому місту і в них можуть проживати студенти з різних ВНЗ.

Оренда квартири для студента

Оренда квартири - це інший популярний варіант для студентів, які хочуть мати більше приватного простору або жити з друзями під час навчання за кордоном. Серед наших клієнтів, які навчаються у Європі, такий тип розміщення є найбільш популярним.

Переваги:
  • Свобода і незалежність: Ви можете самостійно обрати локацію, яка Вам найбільш імпонує, планування квартири та умови оренди. Під час пошуку ми також враховуємо Ваші специфічні вимоги, такі як тип будівлі (новобудова або старовинна будівля), необхідна інфраструктура поруч (зал, транспорт, магазини та інше), дизайн, меблі та інше. 
  • Приватність: У Вас є власна кімната, і Ви можете налаштувати своє житло за власним смаком.
Недоліки:
  • Відповідальність: Вам доведеться самостійно вирішувати питання щодо оплати рахунків, обслуговування тощо. Але, за необхідності, ми завжди раді надати нашу професійну допомогу!

Проживання в родині

Проживання в родині - це вибір для тих, хто хоче зануритися в культуру країни та покращити мовні навички під час навчання за кордоном. Це також може бути варіантом для батьків, які хочуть, щоб їх діти під час навчання у школі, відчували домашню атмосферу.

Переваги:
  • Поглиблення в культуру: Ви живете з місцевою сім'є і маєте можливість дізнатися більше про країну а також покращити навички спілкування.
  • Підтримка: Сім'я може допомогти Вам з адаптацією.
Недоліки:
  • Відсутність приватності: Ви живете в чужому домі і повинні дотримуватися правил родини.
  • Логістика: Іноді дитині потрібно буде витрачати час на дорогу до школи, у той час як при проживанні на кампусі навчального закладу в неї буде а) постійне спілкування з однолітками і б) більше часу на інші активності.

Коли починати шукати житло?

Ідеальний час для початку пошуку житла - це за кілька місяців до початку навчання за кордоном. Деякі університети рекомендують подавати заявки на житло для студентів якомога раніше, щоб забезпечити собі місце. 

Ми рекомендуємо починати пошук одразу після отримання листа про зарахування до навчального закладу. Тобто займатися цим питанням варто не після, а під час процесу отримання візи. Існує дуже багато нюансів в залежності від країни, тому ми рекомендуємо звернутися до спеціалістів Study Roads за детальною консультацією.

Вартість житла за кордоном для студентів

Середня вартість житла для студентів за кордоном може суттєво варіюватися в залежності від країни, міста, типу житла та інших факторів. За даними досліджень, середні витрати студентів на проживання в місяць складають від 350 євро (Польша, Австрія) до 900 євро (США).

Орієнтовна таблиця:

Країна

Кампус (гуртожиток)

Оренда житла

(1-кімнатна квартира)

США

$800-3,000

$1,000

Канада

$400-2,500

$900

Великобританія

$700-1,500

$1,100

Австралія

$450-2,000

$1,200

Китай

$200-700

$650

Німеччина

$350-700

$900

Австрія

$350-600

$500-1300

 

Як заощадити на житлі під час навчання за кордоном?

  1. Оберіть тип житла, який відповідає Вашому бюджету. Наприклад, житло в гуртожитку зазвичай дешевше, ніж оренда квартири. Проте, така тенденція помітна не у всіх країнах.
  2. Розгляньте можливість проживання з друзями. Це може допомогти розділити витрати на оренду та комунальні послуги.
  3. Використовуйте студентські знижки. Багато університетів пропонують знижки на житло для своїх студентів.

Де шукати житло під час навчання за кордоном?

  • Освітні агенства можуть надати допомогу у пошуку житла, підготовки документів. Ми навіть можемо організувати перегляд для Вас, або відвідати житло замість Вас та надіслати вам відеозвіт;
  • Університети часто надають інформацію про доступні гуртожитки або квартири;
  • Інтернет-платформи, такі як HousingAnywhere, Uniplaces або ErasmusU, забезпечують студентів доступом до бази даних оголошень про оренду квартир або кімнат.

Вимоги та необхідні документи для оренди студентського житла

Вимоги до документів можуть відрізнятися в залежності від країни та типу житла.
Зазвичай, вам знадобиться:

  • Паспорт;
  • Заява;
  • Підтвердження зарахування на навчання;
  • Відомості про джерела доходу або гарантія платежів (виписка з банківського рахунку);
  • Угода про оренду.

Висновок

Під час пошуку студентського житла за кордоном важливо ретельно планувати та досліджувати всі можливості. Не забувайте про свої потреби та бажання, і Ви зможете знайти ідеальне житло на період свого навчання за кордоном. Щоб зекономити час на нерви, ми все ж таки рекомендуємо звернутися по допомогу до професіоналів, адже гарне розміщення є надзвичайно важливим аспектом комфортного проживання за кордоном.