Study Roads

Житло у Швейцарії

Одне з основних завдань, яке постає перед тим, хто переїздить в іншу країну - це пошук житла. Одразу виникає багато питань й труднощів, адже правила, вимоги, ресурси для пошуку – все відмінне. Тому розкриваємо всі секрети ефективного пошуку та успішної оренди житла у Швейцарії.

Типи житла у Швейцарії

Тих, хто прибув до одного з чарівних швейцарських міст чекають наступні варіанти розміщення:

  • Студія. Це однокімнатна квартира розрахована на 1-2 людини, яка не має окремої спальні. Це чудовий варіант для тих, хто бажає жити окремо, але більш бюджетно.
  • Квартира. Цей варіант розміщення здатний задовольнити будь які потреби.  1-кімнатні квартири є найпопулярнішим варіантом розміщення. Зазначимо, що кількість кімнат рахується за кількістю спалень. Для економії апартаменти можна знімати разом з друзями або іншими іноземцями, що працюють або навчаються у Швейцарії.
  • Будинок. Підходить для великої родини, яка потребує кілька спальних кімнат та більше простору. Але є доволі дорогим варіантом.

Типи студентського житла у Швейцарії

Для студентів швейцарських ВНЗ доступні такі варіанти розміщення:

  • Резиденція університету. Зазвичай розташований неподалік від студентського містечка або на території самого кампусу. Одна, майте на увазі, що на розміщення в гуртожитку може існувати ціла черга з бажаючих, тому про такий варіант треба подбати завчасно. Також, оренда житла на кампусі в середньому на 20-30% дешевша за оренду апартаментів.
  • Університетське житло. Це не зовсім гуртожиток, а просто нерухомість, якою володіє університет і здає іноземним студентам за зниженими цінами. Тобто ви отримаєте звичайну квартиру у стандартній будівлі, але за рахунок власника отримаєте знижку. На відміну від гуртожитку, університетське житло, зазвичай, не має додаткової інфраструктури (коворкінг зони, кафетерії і тд) і може знаходитися далі від самого навчального закладу.
  • Оренда квартири. Популярний варіант серед більшості наших клієнтів. Перевагою, в порівнянні з гуртожитком, є приватність та можливість вибору житла, що повністю відповідає Вашим потребам та вимогам.
  • Проживання у родині. Доволі непоганий варіант для молодших студентів, а саме – школярів. Дозволяє зекономити на витратах, адже харчування, зазвичай, включено у вартість. Можна глибше зануритися у культуру країни та отримати корисні поради від місцевих.

Що треба враховувати при пошуку житла у Швейцарії?

  1. Попит на житло у Швейцарії перевищує пропозицію. Тому пошук квартири може зайняти більше часу, ніж може здатися, на перший погляд. Радимо заповнювати заявки одразу на декілька квартир, що дозволить підвищити шанси на отримання позитивної відповіді.
  2. Локація. Варто подбати, щоб житло було недалеко від навчального закладу, зупинки транспорту, поруч були магазини та ресторани.
  3. Більшість квартир здаються без меблів. Тому, визначтеся, чи цей варіант Вас влаштовує, чи все ж таки Ви будете шукати варіанти апартаментів з повним меблюванням. В будь-якому випадку, всі квартири укомплектовані базовою побутовою технікою - холодильник, кухонна плита, чайник та ін .

Етапи оренди квартири у Швейцарії

Розберемо алгоритм дій, які потрібно виконати, аби винаймати житло:

  1. Зв’яжіться з професіоналами. Іноді дуже важно розібратися в усіх нюансах оренди житла за кордоном. StudyRoads консультує з будь-яких питань щодо оренди квартир для всіх бажаючих та гуртожитків для студентів, а також допомагає в пошуку, підписанні договору та відкритті банківського рахунку.
  2. Оберіть найкращі пропозиції та зконтактуйте з орендодавцем. Зазвичай, ви надаєте свої контактні данні і заповнюєте бриф, а через 3-7 днів з вами зв’язується власник або його представник для уточнення додаткових деталей.
  3. Огляд житла. Ми рекомендуємо обов'язково відвідати своє майбутнє житло перед прийняттям рішення та підписанням договору. Адже, не завжди фото відповідають реальності. Зверніть уваги на всі деталі, несправності. Уточніть, що включено у вартість оренду (комунальні платежі, інтернет і тд).
  4. Заповнення заявки. Після того, як Ви прийняли остаточне рішення і зупинилися на одному варіанті, потрібно заповнити заявку на ім’я орендодавця, відповісти на стандартні питання та надати документи. Перевірка даних власником може зайняти певний час (від 1 до 3 тижнів).
  5. Підписання договору. Радимо обов'язково уважно перечитувати документ. У договорі повинні бути: зазначеністрок оренди, вартість оренди, права орендаря, опис стану житлових приміщень, умови розірвання договору. Зазвичай договір укладається на 1 рік і може бути подовжений.
  6. Заселення та виселення. Залишається лише переїхати в орендоване житло у зазначений день. Виїзд відбувається після попередження власника заздалегідь відповідно до вказівок, які прописані у договорі(стандартною вимогою є повідомлення за 3 місяці).

Вартість житла у Швейцарії

Перейдемо до ннайважливішої частини - ціни на оренду різного типу нерухомості. Зазначимо, що цінники залежать від різних факторів, таких як стан приміщення, площа, інфраструктура поблизу, місцерозташування, та ін. Наприклад, в Цюриху та Женеві вартість значно вища, ніж у передмісті.

Середні витрати на оренди різних типів житла у Швейцарії:

  • Оренда університетського житла коштує від 370 до 700 CHF/місяць;
  • Вартість оренди кімнати в апартаментах 500-800 CHF/місяць;
  • Оренда квартири-студії в Цюріху становить 1,100-1,900 CHF/місяць;
  • Ціна 1-кімнатної квартири в Цюріху складає від 1500 CHF/місяць.

Плюси та мінуси студентських резиденцій у Швейцарії

Зупинимося більш детально на “за” та “проти” життя у студентських гуртожитках.

Переваги:

  • Близьке розташування до університету;
  • Більш доступна вартість;
  • Можливість швидше завести нових друзів та буди постійно в оточенні студентів;
  • Комфортне житло з гарним ремонтом.

Недоліки:

  • Відсутність приватності;
  • Немає можливості обирати житло, що повністю відповідало б вашим побажанням;
  • Відсутність можливості щось змінювати у житлі на власний розсуд.

 

3 найкращі житлові резиденції для студентів у Швейцарії

  1. Vortex Student Housing в Лозанні. Цей житловий комплекс побудували спочатку до юнацьких зимових Олімпійських ігор. Пізніше будівля на 900 номерів перейшла у власність Лозаннського університету і тепер є гуртожитком. Має форму круга і виглядає дуже незвичайно.
  2. Student Housing в Женеві. Цей гуртожиток належить Міському університету Женеви. Будівля має 75 апартаментів та може розмістити 300 студентів. Поруч з гуртожиток є театр, спортивний комплекс та навчальний корпус.
  3. Casa dell'Accademia, Mendrisio. Це житловий комплекс, який вміщує до 72 студентів. Комплекс, спроектований архітекторами Каролою Барчі та Людовікою Моло у співпраці з Яхеном Концом, складається з двох прямокутних залізобетонних будівель, розташованих паралельно одна одній і розділених садом. Апартаменти укомплектовані меблями (ліжка з місцем для зберігання речей на колесах, шафи, стіл, стільці, диван і крісла, повністю обладнана кухня), за винятком білизни, столових приборів і посуду, каструль і сковорідок. На нижньому поверсі знаходяться пральня, підвали та стоянка для велосипедів. До квартири можна піднятися на ліфті. Відкрита автостоянка. Кімнати можна орендувати щорічно, подавши заявку, заповнену належним чином, до 10 серпня кожного року.

Топ-3 важливі поради при пошуку житла у Швейцарії

  1. Приділить пошуку житла достатню кількість часу. Вивчіть наявні пропозиції, визначте середню вартість, виділіть гарні та погані райони для проживання. Бажано почати пошук за 2-3 місяці від’їзду до Швейцарії.
  2. Не сплачуйте оренду до перегляду квартири. Варто переконатися у реальності житла та пропозиції оренди. До того ж, не оплачуйте внесок за перегляд житла. За рідкісним виключенням, плата за перегляд може стягуватися, але бути не більше 20-50 франків.
  3. Не довіряйте надто низьким цінам. Такі спокусливі пропозиції, зазвичай, публікують шахраї. Орієнтуйтеся на середні ціни на ринку.

Онлайн-платформи для пошуку студентського житла у Швейцарії

Основним джерелом пошуку квартир є інтернет-ресурси. Ми зібрали найбільш популярні онлайн-платформи, де можна швидко знайти житло.

  1. Homegate. Одна з найпопулярніших платформ у Швейцарії, яка має зручний мобільний додаток, що значно полегшує процес пошуку житла.
  2. Immorscout24. Сайт, за допомогою якого можна знайти квартиру у різних містах Швейцарії.
  3. ImmoMapper. Пошукова система для оренди нерухомості. Її перевага у тому, що у режимі реального часу оновлюються всі оголошення, які з'являються в інтернеті.
  4. Acheter-louer.ch. Вебсайт орієнтований на франкомовні регіони крани.

Однак, ми рекомендуємо не нехтувати приватними агентами, адже, зазвичай, найкращі квартири навіть не доходять до онлайн-платформ.
Study Roads особисто співпрацює з брокерами нерухомості у Швейцарії та університетськими резиденціями, що забезпечити нашим клієнтам найкращий варіант, яким Ви будете 100-відсотково задоволені.

Важливі документи та вимоги для оренди студентського житла у Швейцарії

Для оренди житла від університету, перш за все, необхідно підтвердити свій легальний статус у Швейцарії. Спочатку Ви заповнюєте і надсилаєте заявку на очікування. Представники університету сконтактують з Вами, якщо Ваша кандидатура буде схвалена. Далі Ви матимете надати такі документи:

  • Копія закордонного паспорту;
  • Віза;
  • Лист про зарахування;
  • Наступний важливий крок - відкриття рахунку у місцевому банку, без якого неможлива оплата житла та інших витрат в країні.

Зазвичай в університетські резиденції першочергово схвалюють студентів перших курсів денної форми навчання.

Висновок

Пошук та оренда житла у Швейцарії - це не просто. Більшість навчальних закладів пропонують власні резиденції, що є найбільш бюджетним варіантом. Якщо ж отримати університетське житло не вдалося, можна зняти студію чи 1-кімнату квартиру. Якщо потрібна допомога, ми з радістю легко та швидко знайдемо для вас найкращий варіант.

Якщо у Вас виникли питання щодо будь-яких аспектів оренди житла за кордоном, записуйтесь до наших спеціалістів на консультацію! Ми с радістю пояснимо всі деталі, а також візьмемо пошук та оформлення документів повністю на себе!