Вступ на магістратуру за кордон

Після закінчення бакалаврату, багато студентів мріють про здобуття ступеня магістра за кордоном. Магістратура за кордоном може відкрити безліч нових можливостей, як з професійної, так і з особистої точки зору.

Магістратура - це другий ступінь вищої освіти, який дозволяє студентам отримати більш вузьку спеціалізацію. Вона може бути важливою для тих, хто вже вирішився з майбутньою кар’єрою і бажає отримати більш поглиблені знання. Крім того, програми магістратури часто використовуються студентами для перекваліфікації.

Навіщо робити магістратуру за кордоном?

  1. Ви можете навчатися у найкращих університетах світу

Однією з головних переваг вибору магістратури за кордоном є прагнення до Top-ranked світового університету.

Цікавою особливістю, про яку знає далеко не кожний, є те, що вступити до Top-Ranked університету на магістратуру значно легше, ніж на бакалаврат.

До найвідоміших університетських рейтингів у світі належать World University Rankings, QS Rankings або Academic Ranking of World Universities. Прикладами університетів, які входять до ТОП-100 найкращих у світі, є:

  • Технологічний інститут Джорджії (Georgia Tech), США;
  • Колумбійський Університет (Columbia University), США;
  • Політехнічна школа, Франція;
  • Geneva Business School, Швейцарія;
  • Гельсінський університет, Фінляндія;
  • Університет Радбауд, Нідерланди;
  • Університет Ексетера, Великобританія;
  • Університет Джеймса Кука, Австралія.

Магістратура за кордоном дає можливість отримати престижний диплом, який буде визнаний у всьому світі. Магістри, які закінчили навчання за кордоном, часто вважаються більш конкурентоспроможними на ринку праці.

  1. Отримайте досвід роботи або стажування в новій країні

У 90% випадків в структуру магістерських програм включено обов’язкове проходження практики. Це нереально крута можливість отримати досвід роботи у топовій міжнародній компанії і, можливо, в кінці стажування навіть отримати job offer.

У деяких країнах випускникам надається можливість залишитися в місці навчання, щоб знайти роботу. Наприклад, у Канаді, якщо Ви навчалися на програмі, що тривала щонайменше 8 місяців, Ви маєте право на отримання робочої візи після завершення вищої освіти.

Багато студентів обирають навчання на магістратурі за кордоном з метою залишитися працювати після закінчення навчання, оскільки такий досвід високо цінується роботодавцями.

  1. Різниця в початкових зарплатах між випускниками Бакалаврату та Магістратури

Згідно з нещодавнім дослідженням, випускники програм підвищення кваліфікації заробляють на 28% більше, ніж ті, хто має лише ступінь бакалавра. Тобто, одна і та ж позиція в багатьох розвинутих країнах буде оплачуватися по-різному, в залежності від Вашого ступеня освіти.

  1. Демократичніші ціни в порівнянні з Бакалавратом

Однією з основних переваг навчання на магістратурі за кордоном є доступність цін. Навчання на магістратурі може бути в 4-5 разів дешевим, ніж навчання на Бакалавраті в межах одного і того ж самого університету. Тому, якщо отримання престижної вищої освіту за кордоном завжди було Вашою мрією, проте через високу плату Ви довго не наважувалися, це Ваш шанс! Не прогайте його!

  1. Більше можливостей для працевлаштування

Зарубіжні університети часто мають відмінні зв'язки з роботодавцями, що забезпечує випускникам більш високі шанси на успішне працевлаштування після закінчення навчання.

  1. Можливість отримання ще однієї спеціальності

Магістратура за кордоном також дає Вам можливість паралельно отримати другий диплом за ще однієюспеціальністю або здійснити перекваліфікацію. Це може бути особливо корисним, якщо Ви хочете змінити свою кар'єру або розширити свої професійні знання і навички.

Скільки триває навчання на магістратурі за кордоном?

В середньому, магістерська програма триває від 1 до 2 років.
Ось декілька прикладів:

  • США: Залежить від університету та спеціальності (від 1,5 до 4 років, зокрема ті, що включають стажування або науковий дослід);
  • Канада: В Канаді магістерська програма зазвичай триває 1-2 роки, залежно від університету та спеціальності;
  • Великобританія: 1 рік, в годинах це приблизно 1800 годин навчання;
  • Європа: Тривалість магістерської програми може варіюватися від 1 до 2 років, але більштсть програм в Європі - 1 рік. За стандартами Європейської системи освіти, Магістратура має налічувати не менше 90-120 ECTS (кредитів), це приблизно 2250-3000 годин навчання.

Як обрати країну для Магістратури?

Процес вибору Магістратури за кордоном є важчим, за процес вибору бакалаврату. Пов’язано це з тим, що в багатьох країнах є свої особливості вищої освіти (наприклад неділення Бакалаврату та Магістратури для медиків і юристів у Великобританії, тобто окремої магістратури для цих спеціальностей майже не існує).
Найпопулярнішими країнами для навчання на магістратурі серед українських студентів є:

Види дипломів Магістра за кордоном

Виділяють 5 найпоширеніших дипломів магістра:

  • Master of Science (MSc) – Магістр наук – для точних і природничих наук: економіка, бізнес, менеджмент, математика, медицина, хімія, фізика, біологія і тд.;
  • Master of Arts (MA) – Магістр мистецтв – для соціальних, гуманітарних і творчих наук: лінгвістика, філософія, дизайн, психологія, соціологія і тд.;
  • Master of Laws (LLM) - Магістр права – програми в області юриспруденції та права;
  • Master of Business Administration (MBA) – Магістр бізнес адміністрування – в сфері управління, економіки та фінансів. Цей вид диплому орієнтований більше на практичне вирішення задач, ніж на теорію;
  • Master of Philosophy (MPhil) і Master of Research (MRes) – Магістр досліджень і Магістр Філософії – для випускників дослідницьких магістратур; MRes присвоюється через рік після початку навчання, MPhil – ще через рік, ще один рік навчання - PhD (Doctor of Philosophy).

Що потрібно для вступу на магістратуру

Правила вступу та вимоги різняться в залежності від університету та країни, проте, базово, необхідними будуть такі складові Вашої заявки:

  • Переклад та нотаріальне завірення диплому та додатку до нього;
  • Академічне резюме;
  • Мотиваційний лист;
  • Рекомендаційні листи від викладачів або роботодавців (2-3 шт);
  • Сертифікат, що підтверджує знання мови країни вступу (TOEFL/IELTS – для навчання на англомовних програмах);
  • GRE або GMAT - підтвердження знання математики та вміння аналітичного мислення;
  • Наявні публікації в статтях (переважно для науковців);
  • Нагороди, отримані під час навчання.

Терміни подачі документів на магістратуру за кордоном

Вибір університету за кордоном для отримання магістерської освіти має бути здійснений щонайменше за 1 рік, а краще за 1,5 до початку навчання.
Подача документів відбувається за 1 рів (Великобританія, США) або за 6 місяців (Європа) до початку навчання.

Стипендії на Магістратуру за кордоном

Багато університетів надають стипендії для навчання на магістратурі для талановитих студентів. Отримання стипендії залежить від:

  • Середнього балу (GPA вище 4,5);
  • Рівня знання мови навчання;
  • Активної участі у професійній діяльності (конференції, досвід роботи, участь у змаганнях і тд);
  • Мотиваційного листа.

Проте тут важливо мати на увазі, що кожен окремий університет віддає пріоритет різним факторам при розгляді заявок на отримання стипендії. Саме тому ми розробляємо індивідуальний план і стратегію для кожного студента в залежності від вимог та побажань університету, а також сильних сторін апліканта.

Структура програми навчання на Магістратурі

  • Обов'язкові і факультативні (вибіркові) предмети. В залежності від тривалості програми, може бути можливість обрати додаткові предмети для заглиблення в теми, які цікавлять студента;
  • Стажування. В багатьох університетах стажування є обов’язковою частиною програми (особливо в сфері бізнесу, економіки, менеджменту і права). Зазвичай, університети співпрацюють з провідними міжнародними корпораціями, тому Вам може випасти шанс постажуватися, наприклад, у J.P. Morgan, LVMH, Apple, Amazon і тд.;
  • Магістерська робота (Master Thesis). Пишеться паралельно з навчанням, це своєрідна підсумкова робота під час якої студент проводить власне дослідження на обрану тематику;
  • Програми обміну (Exchange Semester). Більш популярно для університетів із 2-річною магістерською програмою, зазвичай рекомендується відвідати іншу країну за кордоном у третьому семестрі (початок другого курсу магістратури).

Які спеціальності доступні для навчання на магістратурі за кордоном

Вибір програм може значно відрізнятися в залежності від країни та університету. Однак, ось перелік деяких найзатребуваніших спеціальностей серед студентів за кордоном:

  1. Бізнес-аналітика (Master in Business Analytics);
  2. Цифровий маркетинг (Master in Digital Marketing);
  3. Програмування (Master in Computer Science);
  4. Фінанси (Master in Finance);
  5. Міжнародні відносини (Master in International Relations).

Перед вибором конкретної спеціальності важливо врахувати власні інтереси, кар'єрні цілі та вимоги окремого університету.

Робота під час навчання на магістратурі за кордоном

Під час навчання на магістратурі за кордоном ви матимете більше можливостей для кар'єрного росту. Більшість зарубіжних університетів пропонують своїм випускникам працевлаштування та проходження стажувань у своїх компаніях-партнерах, таких як Microsoft, Google, Apple, PwC та багато інших. Отримавши job offer, вам буденадано дозвіл на проживання, а потім і постійне місце проживання. 

Висновок

Іноді дуже важко розібратися в усіх правилах, адже кожен університет має свої особливості та вимоги. Спеціалісти Study Roads завжди готові допомогти і проконсультувати з приводу будь-яких ваших питань освіти за кордоном. Наша ціль – Ваше успішне навчання за кордоном!